top of page
Søk
  • Torgeir Hågøy

Hvordan knekker vi ombrukskoden?

De fleste eiendomsaktører med et snev av bærekraftambisjoner tar mål av seg å være ledende på ombruk, men spørsmålet mange stiller seg er - hvordan gjør vi det i praksis?

Det pågår for tiden et ombrukskappløp på norske byggeplasser, og så lenge du ikke har gått med hodet gravd godt ned i jorden den siste tiden, har du trolig fått med deg begrepet ombruk. Ombruk er nemlig en viktig del av løsningen for en mer bærekraftig eiendomsbransje. Men spørsmålet er altså, hvordan kan man som eiendomsaktør øke graden av ombruk i sine prosjekter? En av aktørene som mener at de sitter på noe av løsningen, er Rehub, et selskap i Rambøll-sfæren. – For å realisere ombruk er det viktig at vi har evnen til å samarbeide og standardisere slik at vi får økt volum av materialer og at transaksjonene kan skje til en konkurransedyktig pris, sier Linn Helland, markedsansvarlig for Rehub og leder for forretningsutvikling i Rambøll. Rehub er en nettbasert markedsplass som kobler tilbud og etterspørsel av ombrukbare bygningsmaterialer. Løsningen er tilrettelagt og åpen for hele byggebransjen, entreprenører, arkitekter og rådgivere, men også privatpersoner. Pattformen løser barrierene for ombruk og bidrar til grønn omstilling i næringslivet.


– Sirkulærøkonomi og ombruk har vært et tema i byggebransjen i mange år, men likevel fortsetter vi å destruere enorme verdier. I henhold til Circularity Gap Report er det fremdeles bare 8,6 prosent av verdens materialer og ressurser som forblir i kretsløpet, sier Johanne Thurmann-Moe, én av gründerne av Rehub.

Hun forteller at de har fokus på å gjøre det enkelt for aktørene i bygg- og eiendomsbransjen. – Vi samarbeider tett med flere av de andre aktørene og utvikler løsningen vår med en helt åpen API. Det gjør det enkelt for de andre aktørene å synliggjøre tilgjengelige materialer hos oss. Dermed gjør vi det enkelt for aktører som er i markedet å få en oversikt over tilgjengelige, brukte byggevarer. Målet vårt med Rehub er å gjøre ombruk til et naturlig valg i byggeprosjekter. Da må vi også gjøre det enkelt, sier Thurmann-Moe.

Hun er en av foredragsholderne på Eiendom2. Vil du lære litt mer om hvordan ombruk kan bli en del av ditt prosjekt bør du melde deg på Eiendom2.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page